Informatie over houten vloeren - houten vloeren

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Informatie over houten vloeren

Waarom eikenhout

Eiken houten vloeren, massief/duo plank/combiplank vloeren

De eiken houten vloeren, duoplank/combiplank vloeren zijn een erg gewilde vloer. Het is een harde relatief harde houtsoort welke een karakteristieke uitstraling heeft. De hardheid van hout wordt uitgedrukt in een testmethode genaamd Janka.
De hardheidswaarde volgens Janka wordt gedefinieerd als de kracht die benodigd is om een      gladde stalen bol met een diameter van 11,284 mm tot precies de helft in het hout te drukken (volgens ASTM standaard). Dit is dus een diepte van 5,642 mm. De diameter van de stalen bol is voortgekomen uit de oppervlakte van de grootste doorsnede van die bol, die bedraagt namelijk precies 100 mm2. Om inzicht te krijgen kunt u hier de hardheid van een aantal bekende houtsoorten vergelijken.
Vuren        1570
Grenen      2670
Teak         4450
Beuken     7600
Eiken        6280

Merbau     8670
De hardste bekende houtsoort is Pokhout met een hardheid van 20000, deze houtsoort werd gebruikt in bijvoorbeeld as-lagering en tandwielen. In het groeigebied (Caribische eilenden) behoort deze plantensoort inmiddels tot de beschermde soorten.
U kunt zien dat eikenhout een relatief harde houtsoort is, een daardoor uitstekend geschikt als vloerhout.

Op de foto's links en rechts ziet u hoe de Janka testmethode wordt uitgevoerd

Eiken  vloeren, duoplank/combiplank vloeren laten zich gemakkelijk kleuren, en in vele tinten afwerken. Waardoor deze nog beter op uw smaak en  interieur is af te stemmen. Naast het kleuren, veelal oliën, zijn er nog andere behandelingsmethode mogelijk waaronder het roken van eiken. Het roken van een eikenhouten vloer heeft overigens totaal niets met rook te maken. Het eikenhout wordt in een luchtdicht afgesloten cabine geplaatst, de zogenaamde rookcabine. Hier in worden na het inleggen van de eikenhouten vloeren, schaaltjes amonia geplaatst. De samenstelling van deze amonia is vele malen zwaarder dan de soort uit de doehetzelf winkel.Het looizuur wat van nature in eikenhout aanwezig is gaat een reactie aan met de amonia dampen. Dit zorgt voor de verkleuring van het eikenhout.
Afhankelijk van de kleur die u wenst worden de eiken vloerdelen meerdere uren in de rookcabine geplaatst. Hier komen ook de termen vandaan, enkel gerookt eiken, dubbel gerookt eiken, kerngerookt eiken. Alles heeft ermee te maken hoelang het eikenhout in de rookcabine heeft gelegen.  Hoe langer gerookt hoe donkerder de verkleuring zal zijn van uw eiken vloer.

Massief eiken : een eiken plank zo van de stam gezaagd en bewerkt, veelal met freesnaden aan de onderzijde om kromtrekken tegen te gaan. Het meest natuurlijke en pure om als vloer in uw woonkamer te hebben. Echter ook een vloer die met de seizoenen mee werkt. Zomers zal de vloer uitzetten, en ’s winters zullen er krimpnaden kunnen ontstaan

Eiken lamelparket : een eiken vloer deel welke is opgebouwd uit 3 lagen kruislings verlijmd hout waarvan alleen de bovenste laag eiken is. De onderste twee lagen zijn van aanmerkelijk goedkoper hout zoals vuren of hevea. Door de kruislingse verlijming is lamelparket veel minder werkingsgevoelig.
Hout zet namelijk 20x meer in de breedte uit dan in de lengte, door de kruislingse verlijming wordt dit vele malen beperkter.
Productie technisch is dit een veel arbeidsintensiever proces dan een massieve plank te schaven. Door de toepassing van goedkopere onderlagen valt de prijs toch veel al mee. Te meer omdat 95% van alle lamelparket in Nederland te koop afkomstig is uit Aziatische landen als China. Waar de arbeidskosten veel lager zijn dan in Europa. Ook is het eiken vaak afkomstig zeer veel verschillende groeigebieden. Hierdoor ontstaan er grote verschillen in uitstraling van de vloeren.

Duoplank/combiplank : beide benamingen worden toegepast , deze eiken vloerdelen worden samengesteld uit een toplaag van eikenhout variërend in dikte van 3 tot 6 mm. De onderlaag bestaat uit berkenmultiplex. Multiplex zijn allemaal dunne laagjes berken die kruislings worden verlijmd. Dor de kruislingse verlijming ontstaat er een zeer stabiel eiken vloerdeel. Kenmerkend voor deze vloeren zijn de zeer geringe werking van de planken. Hierdoor is het ook mogelijk om ook grotere breedtes vertrouwd toe te passen. Deze grote breedtes zullen bij massieve eiken planken kunnen leiden tot vervorming of scheuren. Het produceren van deze vloeren is ook in Nederland kosten technisch goed mogelijk. Hierdoor is er een goed aanbod van kwalitatief uitstekende vloeren met toplagen van europees eiken. Onze eiken duoplanken/combiplanken worden geproduceerd in onze lokale schaverij. Een vertrouwd Nederlands kwaliteitsprodukt.

In de foto reportage hieronder ziet u de produktie van massief eiken en duoplank/combiplank vloeren in onze lokale schaverij

Mail ons voor een scherpe en wij zullen u een scherpe totaalprijs aan kunnen bieden

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu