Hoe leg je een houten vloer - houten vloeren

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hoe leg je een houten vloer

Leggen van eiken houten vloeren , massief, lamelparket en Duoplank/combiplank

Het leggen van een eiken vloer wordt in 80% zwevend of te wel los gelegd.
Zwevend gelegd is een betere benaming, de vloer wordt niet aan de ondergrond bevestigd (zwevend) maar vaak worden de delen in veer en groef wel onderling verlijmd.

In alle gevallen is het belangrijk dat de ondervloer voldoende droog is. Een te vochtige ondervloer zal vocht afgeven aan de nieuwe vloer. Deze zal daardoor kunnen gaan uitzetten.

Bij het zwevend leggen van een vloer wordt altijd gebruik gemaakt van een ondervloer.
De functie van de ondervloer kan verschillend zijn:
1 Vochtscherm, om optrekkende vocht te voorkomen.
2 Wegnemen van oneffenheden in de ondergrond
3 Zorgen voor het dempen van loopgeluiden ( contactgeluidsreductie)

Een houten vloer gelegd op een betonvloer dient altijd een vochtscherm te worden toegepast.
Veelal zijn ondervloeren op rol standaard al voor zien van de vochtscherm. Wel is het dan van belang dat de naden van de ondervloer goed worden afgeplakt. Dit om een volledige vochtafsluiting te creëren. En werking van uw eiken vloer te voorkomen.

Bij het gebruik van ondervloerplaten zal er eerst nog een dampwerende folie op de betonvloer moeten worden aangebracht.

Welke ondervloer voor u de beste keus is? Dit is sterk afhankelijk van factoren als ondergrond, type houten vloer en aanvullende eisen zoals bijvoorbeeld geluidsreductie in appartementen. Laat u deskundig voorlichten bij Huitema Woninginrichters.

TIP: bespaar niet op  de ondervloer, het kan uw woongenot aanmerkelijk vergroten.

Wanneer de ondervloer is gelegd kan er worden begonnen met het leggen van de eiken houten vloer.  
Het leggen van een zwevende eiken vloer is prima te doen voor iemand met 2 rechterhanden en voldoende vrije tijd.
• Zorg ervoor dat alle onnodige zaken verwijderd zijn uit de kamer
• Goed gereedschap is het halve werk, u heeft in elk geval nodig. Winkelhaak, potlood, rolmaat, decoupeerzaag, aanslagblok, hamer, lijm en afstandblokjes
• Begin aan de langste zijde van de woonkamer en zorg dat u precies recht begint. Neem hiervoor ruim de tijd en sluit de eiken vloerdelen op met afstandblokjes zodat deze niet meer kunnen verschuiven.
• Gebruik witte houtlijm en verlijm de delen puntsgewijs.
• Houd overal rondom voldoende afstand ( min. 1 cm)  tot alle vaste opstakels zoals muren, kozijnen maar ook CV leidingen.
• Leg de eikenhouten vloerdelen in zogenaamd wildverband en zorg dat er voldoende afstand ( min. 25 cm) zit tot de volgende kopse aanzetting van de eiken vloerdelen.

TIP: om de eikenvloerdelen sluitend te houden, kunt u in de zwelnaad ( speling rondom) parketveren plaatsen. Deze parketveren zorgen dat bij krimp de vloerdelen ook sluitend blijven.

Het “vast” verlijmen van een eiken planken vloer is werk dat eigenlijk door de vakman dient te worden gedaan. Het juiste gebruik van lijm en primer vereist voldoende kennis van lijmtechnieken. Huitema Woninginrichters verzorgd graag voor u het leggen van uw kostbare eiken vloer. U kunt eenvoudig en snel aanvragen.

Wilt u het zelf doen, een vaste vloer leggen?
Met het sika lijm systeem kan de doorgewinterde doe het zelver ook uit de voeten.
De wijze van het aanbrengen van de lijm, kan op eenvoudige manier met een speciaal ontwikkelde lijmspuit met speciaal mondstuk en bijgeleverde ondervloer. Waar door u altijd de juiste hoeveelheid lijm op de juiste plaats aanbrengt.
Laat u bij Huitema Woninginrichters voorlichten over dit lijmsysteem.
U kunt hiermee zelfs uw eiken vloer leggen op de bestaande plavuizenvloer.

Het verlijmd leggen van eiken vloeren is een specialisatie van Huitema Woninginrichters. De foto's hieronder laten ons werk zien van een appartement in Amsterdam

Het leggen van een eiken vloer op vloerverwarming kunt u het beste overlaten aan de vakmensen van Huitema Woninginrichters in Drachten, meer dan 15 jaar ervaring in het leggen van houten vloeren.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu